Het kiezen van je loopbaantraject - Welk loopbaantraject moet ik volgen?

cariere

Het kiezen van je loopbaantraject - Welk loopbaantraject moet ik volgen?

Loopbaantrajecten zijn een reeks taken die leiden naar je carrièredoelen op de lange en korte termijn. Elk loopbaantraject kan beginnen vanuit één enkele rol, zoals die van verkoper of typist, en kan een reeks verwante taken omvatten, zoals die van architect of schilder. Sommigen volgen echter een lineair carrièrepad op één gebied, zoals een kunstverzamelaar of een financieel analist, terwijl anderen om persoonlijke of loopbaanredenen periodiek van vakgebied veranderen om hun carrièredoelen te bereiken. Het meest voorkomende loopbaantraject is het witteboordenloopbaantraject, dat begint met banen in kantoor- en administratieve functies en doorgroeit naar banen in boekhouding, techniek, onderwijs, administratie, verkoop, management en marketing. Hoewel er vele soorten carrières zijn, is het meest voorkomende carrièrepad voor mannen het witteboorden carrièrepad.

carrièrepad

Een paar carrièrepaden die onder de witteboorden categorie vallen zijn office support technician, administratief medewerker, receptionist, boekhouder, kantoorklerk, technisch schrijver, typist en assistent. Er zijn ook carrièrepaden die openstaan voor vrouwen. Enkele daarvan zijn kinderverzorgster, medewerker gegevensinvoer, vertegenwoordiger van de klantenservice, kantoormanager, receptioniste, boekhouder en administratief medewerkster. Een andere loopbaan die onder de categorie vrouwen valt, is die van onderwijsassistent. Ook voor vrouwen zijn er banen als leerkrachtassistent beschikbaar, zoals hulp in de kleuterklas, instructeur speciaal onderwijs, invaldocent of bibliothecarisassistent.

Een baan die onder de categorie assistent personeelszaken valt, is die van directieassistent. Een executive assistant is een externe medewerker die het management bijstaat. Deze persoon assisteert het management door een overvloed aan diensten te verlenen, zoals het communiceren met afdelingspersoneel, het organiseren van vergaderingen en het afhandelen van secretariële taken. De meeste directiesecretaresses zijn loopbaanassistenten die jarenlang in hetzelfde vakgebied hebben gewerkt als hun huidige werkgever. Om als directiesecretaresse in aanmerking te komen, moet men als werknemer in dezelfde functie zijn aangenomen.

Contact

cariere

Nieuwsbrief